Netolerancija laktoze

Intolerancija (netolerancija) na laktozu je nemogućnost ili smanjena sposobnost probave mliječnog šećera - laktoze, najzastupljenijeg ugljikohidrata u mlijeku, zbog nedostatka crijevnog enzima laktaze. Laktaza se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije lakše probavljive šećere glukozu i galaktozu. Manjak laktaze može se ispoljiti na dva načina: kao nedovoljna količina laktaze (hipolaktazija) ili kao potpuni nedostatak laktaze u crijevu (alaktazija).

Što je uzrokuje?

Zbog manjka enzima laktaze, nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje služi kao hrana bakterijama. U neprobavljenom obliku potiče nakupljanje tekućine i elektrolita, a djelovanjem bakterija dolazi do oslobađanja plinova (metana, ugljičnog dioksida), čija su posljedica nadutost i bol u trbuhu često popraćena proljevom.

Ljudi ponekad miješaju intoleranciju na laktozu s alergijom na mlijeko.

Koliko je česta i koga pogađa?

Učestalost ovog poremećaja značajno se razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta. Intolerancija na laktozu ovisi o etničkoj pripadnosti, genetskim predispozicijama i zastupljenosti mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani. U sjevernoj Europi, gdje je zastupljenost proizvoda bogatih laktozom visoka, intolerancija laktoze javlja se u svega 2 posto populacije, dok gotovo 100 posto Azijata (Japan, Kina, Koreja, Mongolija) ne podnosi laktozu.

Poremećaj ili bolest?

Ljudi ponekad miješaju intolerancija na laktozu s alergijom na mlijeko. Međutim, alergija na kravlje mlijeko reakcija je imunološkog sustava na bjelančevine mlijeka, dok je intolerancija na laktozu problem probavnog sustava koji nastaje zbog manjka laktaze. Alergija na kravlje mlijeko najčešće se pojavljuje u prvoj godini života, dok se intolerancija na laktozu javlja češće u odrasloj dobi.